Artikler

Nanoskopi - en verden af detaljer

 

Nobelprisen i kemi uddeles i år til tre forskere, der står bag udviklingen af såkaldte “super-opløsningsmikroskoper” eller nanoskoper. Disse mikroskoper bryder med en århundrede år gammel grænse for, hvad det er muligt at se med lysmikroskopi.

 

Læs Nanoskopi - en verden af detaljer her

Neutronrefleksioner

 

“Olie er vandafvisende”: de farverige overflader på vandpytter, giver synligt bevis for dette dagligdags fænomen. På samme måde kan stråler af neutroner, i stedet for lysstråler, bruges til at undersøge egenskaberne af meget tynde overfladelag.

 

Forfattere: Beate Klösgen og Kaspar Hewitt Klenø, Kvant Maj 2007

 

Læs Neutronrefleksioner her

Videnskaben i øjet

 

Med moderne mikroskopiteknikker er det muligt at tage detaljerede billeder af selv de mindste biologiske strukturer. Sådanne billeder kan rumme stor skønhed

 

Forfattere: forskere og studerende ved MEMPHYS, Aktuel Naturvidenskab, nr. 4, 2004

 

Læs Videnskaben i øjet her

Enkeltmolekyletagfat

 

Ved hjælp af mekaniske målemetoder kan man nu tage fat i et enkelt molekyle og måle på kraften mellem to molekyler. Det giver forskerne adgang til at studere molekylære processer i levende organismer under mere realistiske forhold.

 

Forfattere: Ole G. Mouritsen, Esben Thormann og Adam Cohen Simonsen fra: Aktuel Naturvidenskab, 2008 nr. 2

 

Læs enkeltmolekyletagfat her

May the Force Be with You

 

Den nyeste instrumentelle udvikling har gjort det muligt direkte at måle de fysiske kræfter, som virker mellem ganske små partikler (kolloider) samt mellem enkelte makromolekyler..

 

LMFK-bladet nr. 2, 2008 Forfattere: Esben Thormann, Adam Cohen Simonsen, Ole Mouritsen

 

Læs May the force be with you